Profil de tara

Romania se inscrie in grupul tarilor Europei Centrale si Orientale (PECO). Frontierele sale sunt desenate de catre Dunare, raurile Prut si Tisa. Astfel, granita delimiteaza Romania de un numar de patru tari: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Moldova si Ucraina, al cincilea ‘’vecin’’ al sau fiind Marea Negra.

Numele de „Romania” face referire la radacinile latine ale tarii si ale poporului, care in vechime a fost o provincie a Imperiului roman. In zilele noastre, limba romana este limba cea mai apropiata de latina, in ceea ce priveste gramatica, in timp ce 60% din cuvintele din limba romana sunt de origine latina.

Administratia

Romania este impartita in sate, comune si orase, avand 40 de judete fara sa fie inclus si Bucurestiul, 263 orase si 2.688 de comune. Un departament sau un sat, numara 500.000 de locuitori, cu o suprafata de 5.800 m². Cele mai mari orase se numesc ‘’municipii’’. Printre cele 180 de comune care au primit apelativul de ‘’oras’’, 80 dintre ele au primit deasemenea titlul de ‘’municipiu’’, echivalentul prefecturilor in Franta. Comunele, unitati de baza ale decupajului teritorial al tarii, pot cuprinde de la 4 pana la 5 sate ajungandu-se chiar si pana la 30 pentru anumite comune. In total, Romania inumara 13.285 de sate. Capitala, Bucuresti, cunoscuta sub denumirea de ‘’Micul Paris’’, cuprinde 6 sectoare administrative, fiecare dintre acestea avand un primar de sector. Tinand cont de numarul sau de locuitori si suprafata sa, Bucurestiul este al 3-lea oras din Europa de Sud-Est.

Relieful

Muntii Carpati, cu Varful Moldoveanu, si platourile Transilvaniei sunt situati la est de regiunea Banat, si la vest de raul Prut. Lungimea totala a frontierelor acestei tari este de 3181.7 km, dintre care doua treimi (2.064,4 km) sunt fluviali. Acest lucru se datoreaza in marea lor parte Dunarii care se intinde de la Portile de Fier pana la vasta Delta a Dunarii inconjurata de mlastini. Romania are deasemenea 287,9 km de frontiera maritima (Marea Neagra). Climatul este continental cu umiditate crescuta in regiunea Muntilor Carpati si mai scazuta in Dobrogea.

Lacuri si rauri din Romania

Principalele bazine hidrologice ale tarii sunt Dunarea si Marea Neagra. Printre cele mai mari rauri, figureaza Mures, Bega, Timis, Cerna, Jiul, Olt, Arges, Siret, Prut. Dunarea se intinde pe o lungime de 1075 km din teritoriul romanesc. De altfel, Romania numara in jur de 3500 lacuri care ocupa aproape 2620 km², altfel spus, 1,1 % din teritoriu. Marea majoritate a lacurilor au o suprafata de 1 km². Cele mai mari lacuri sunt situate in jurul litoralului Marii Negre si al Deltei Dunarii, in timp ce cele mai mici (mai putin de 0,5 km²) se regasesc in regiunea montana.

Resursele principale

Resursele naturale

petrol si gaz natural, lemn, lignit, energie hidraulica, teren arabil, sare, minereuri de fier, cupru, plumb, aur, argint, uraniu. In pofida acestui fapt insa, Romania importa o mare parte din resursele de care are nevoie.

Agricultura

grau, porumb, sfecla de zahar. Cresterea animalelor : oi, porci. Cresterea bovinelor este un pic in urma. Agricultura a suferit datorita privatizarii a ¾ din suprafata. Dupa un regres, productia incepe din nou sa creasca.

Turism

Bucuresti

Capitala numara 2.351.000 de locuitori si este cel mai important oras al Romaniei, fiind atat centrul politic, administrativ cat si economic al tarii. Prima atestare istorica a orasului dateaza din anul 1459. Intre sec. al XII-lea si al XIX-lea, Bucurestiul a fost Capitala Valahiei si incepand cu 1862, a devenit Capitala Romaniei.

Carpatii

Marele arc muntos din Europa Centrala din Polonia pana in Romania, Carpatii ajung la 2655 m in Muntii Tatra, fiind separati de catre Alpi si Dunare.

Dunarea

Masoara 2850 km (al doilea fluviu din Europa dupa Volga), izvoraste din Muntii Padurea Neagra in Germania si se revarsa intr-o vasta Delta in Marea Neagra

Prutul

Prutul este principalul afluent al Dunarii, servind ca frontiera intre Moldova si Romania. Nascut in Masivul Carpatilor, la sud-vest de Ucraina , Prutul curge in directia de sud-est pe o lungime de 965 km. Se revarsa in Dunare langa Galati, in Romania. Este un rau navigabil pe o lungime de 320 km inainte de confluenta sa cu Dunarea.

Varful Moldoveanu

Este cel mai inalt munte din Romania, avand o inaltime de 543 m.

Marea Neagra

Reprezinta cea mai mare zona turistica a tarii, cu o flora si o fauna extrem de atractive. Litoralul romanesc se intinde pe o suprafata de 245 km, incepand cu rezervele naturale ale Deltei Dunarii pana la satele de vacanta moderne.

Muntii

Statiunile de schi atrag deasemenea multi turisti care aduc multi bani, o regiune favorita fiind mai ales in Poiana Brasov.

Patrimoniul istoric

Delta Dunarii a fost clasificata drept rezervatie naturala de catre UNESCO si atrage o multime de oameni. Restul tarii este de asemenea plin de descoperiri istorice care vor constitui un atu de netegaduit pentru o dezvoltare acerba a sectorului turistic. In acelasi timp, regiunea Transilvania si Maramures abunda de biserici construite din lemn, la fel ca si orasele medievale si manastirile.

Mediul inconjurator

Natura este protejata de lege prin constituirea de rezervatii naturale (fauna, flora), locuri care au ramas astfel salbatice. Ultimele campanii arata implicarea crescuta a politicului din Romania in ceea ce priveste mediul inconjurator si a dezvoltarii retelelor de energie alternativa.

Populatia si repartizarea sa

Cu o populatie de 23 milioane de locuitori, dintre care 80% au mai putin de 60 ani, Romania este a 9 tara din Europa si a doua mare piata de desfacere din Europa Centrala si Orientala (dupa Polonia). Populatia urbana reprezinta 55% din populatia totala, in timp ce 45% din locuitori locuiesc in zone rurale.

Din acest punct de vedere, Bucurestiul este principalul oras al tarii, cu mai mult de 2,2 milioane de locuitori, urmat de alte orase cum ar fi : Iasi, Constanta, Brasov, Craiova, Timisoara, Galati, Cluj-Napoca, care includ mai mult de 300.000 de locuitori.

Populatia pe grupe de varsta :

• 0-14 ani 19,1%
• 15-29 ani 24,8%
• 30-49 ani 27,4%
• 50-64 ani 15,8%
• 65 ani si peste 12,8%

Sistemul politic

Romania este o republica parlamentara al carei sef de stat este un presedinte ales prin vot national, pentru un mandat de cinci ani cu posibilitate de reinnoire.

Parlamentul este compus din doua camere, Senatul si Camera Deputatilor, ai caror membri sunt, in acelasi timp, alesi prin vot national direct si secret. Romania este membra a mai multor organisme internationale, cum ar fi : UE, ONU, OMC, OTAN, FMI.

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.