Sectoarele economice ale Romaniei

Dacă analizăm situația economică, pe termen lung România este o atracție pentru toate sectoarele.

 

Pe termen scurt, sectoarele promițătoare sunt sectorul alimentar, dezvoltarea durabilă a energiei, noile tehnologii, infrastructura.

Franța este deja prezentă în România, iar multinaționalele franceze sunt lideri în sectoarele lor: Orange și Alcatel pentru telecomunicații, GDF Suez pentru energie, BRD Société Générale în sectorul bancar, Automobile Dacia Groupe Renault și Michelin pentru mașini, Grup Lafarge pentru ciment, Veolia în mediu, Alstom feroviar / energie, Carrefour, Auchan, Cora în supermarketuri.

În contextul creșterii nivelului economic al României cu restul Uniunii Europene, România a beneficiat pentru perioada 2007-2014 de 32 de miliarde de euro din fondurile UE.

Aceste fonduri sunt disponibile autorităților publice și întreprinderilor pentru a:

 • creste competitivitatea structurii economice,
 • dezvolta o politica de protejare a mediului inconjurator,
 • dezvolta transportul public,
 • investi in formarea si dezvoltarea capitalului uman
 • dezvolta capacitatea administrativa
 • consolida regiunile (infrastructura, axele de dezvoltare)
 • stabili Planul National de Dezvoltare Rurala

Sectorul agro-alimentar

In 2010, veniturile din agricultura in Romania au constituit 6 % din PIB.

Sectorul agro-alimentar prezinta oportunitati puternice pentru investitii in prelucrarea si comercializarea de proximitate. O mare majoritate a produselor alimentare sunt in prezent procesate in unitati situate la o distanta mare, chiar in strainatate, ceea ce se reflecta si in pretul de distributie si in calitatea produselor. Utilajele agricole si cele de distributie de produse ecologice au un mare potential, odata cu dezvoltarea de sisteme de evaluare performante si aparitia unei piete de distributie locale. O alta linie este reprezentata de serviciile in mediul rural, pentru imbunatatirea productivitatii si a calitatii vietii.

Noile tehnologii

Oportunitati de dezvoltare:

 • urmatorul boom industrial va fi procesul de digitizare
 • dezvoltarea sectorului de servicii pentru piata locala – se observa o mare
 • cerere pentru modernizarea echipamentelor din intreprinderi
 • evolutia exploziva a serviciilor de call center

Marele avantaj al acestui sector este reprezentat de prezenta fortei de munca calificate. Sectoarele cele mai dinamice sunt reprezentate de dezvoltarea de software si servicii, cu o crestere de 40% fata de anul 2000. Zonele cele mai dezvoltate sunt situate la vestul tarii (Timisoara, Cluj), in timp ce in est, Iasi-ul reprezinta un nou centru regional in plina dezvoltare.

Infrastructura

Dezvoltarea infrastructurii de transport reprezintă prioritatea principală a guvernului român pentru anii următori.

Rata anuală de creștere a investițiilor în infrastructură este estimată la 30% până în 2013, România reprezentând piața cu cea mai rapidă creștere în regiune.

Peste 100 de proiecte de infrastructură urbană au fost depuse pentru obținerea finanțării UE, în special în regiunea Nord-Est. În perioada 2011-2012, 20 milioane de euro sunt investite de guvern în infrastructură.

În ceea ce privește drumurile, 433 km de autostradă se află în plină desfășurare și alte 100 km vor fi lansate în 2012, cu o tintă de peste 800 km care va fi disponibilă din 2015.

În infrastructura feroviară, lucrările sunt în curs de modernizare a coridorului IV transeuropean, cu peste 200 km începută în 2011-2012.

Sectorul energetic

Sectorul energetic din Romania este in plina restructurare. In general, Romania este bine plasata la nivel european, fiind o tara cu o dependenta destul de slaba fata de importurile de resurse energetice (locul 10 dintre cele 27 de tari membre).

Conform estimarilor Eurostat, Romania importa aproximativ 30% din energia pe care o consuma si dezvoltarea industriei nucleare va determina o crestere substantiala pana in 2015.

Prioritatile Guvernului sunt indreptate catre domeniul hidroelectric, termoelectric si termonuclear. Un program de deschidere a doua noi reactoare la centrala Cernavoda este in curs de derulare, precum si construirea mai multor unitati de productie hidroelectrice.
Energia regenerabila si modernizarea retelei de distributie sunt de mare actualitate, demersurile desfasurate fiind conforme cu interesele majoritatii investitorilor.

how can we help you?

Contact us at the Centre d’Affaires Europeen – ABC Oprea Holding & Associates office nearest to you or submit a business inquiry online.

Looking for a First-Class Business Plan Consultant?

This website uses cookies and asks your personal data to enhance your browsing experience.